wtorek, 21 lutego 2012

Roladka z łososia w szynce z nadzieniem szpinakowym

Nie mam czasu na rękodzieło, dlatego dziś znowu jedzonko. Roladka jest pyszna. Choć nie wygląda jest prosta do wykonania i smakuje wyśmienicie nawet tym, którzy nie przepadają za rybkami.
Inspiracją był przepis ze strony  Kwestia Smaku zmieniłam nadzienie bo nie przepadam za ryżem, no i jest mniej kalorii.





Składniki:
-Nadzienie szpinakowe:
Szpinak (u mnie mrożony rozdrobniony);
Ser ricotta;
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czosnek;
-Łosoś (u mnie świeży płat bez skóry);
-Przyprawy do ryb, cytryna;
-Szynka parmeńska lub hiszpańska szynka Serrano;
Sznurek spożywczy i listki laurowe.
Wykonanie:
Nadzienie: szpinak odparować na patelni, dodać przyprawy, ostudzić i wymieszać z serem ricotta.
Na desce rozłożyć plastry szynki tak aby jedna zachodziła na drugą, ułożyć na niej plaster łososia (zwykle dzielę płat na dwa w poprzek), przyprawić i skropić cytryną, na łososia rozłożyć warstwę szpinakowego nadzienia i zwinąć roladkę. Zwiniętą roladkę zawiązać sznurkiem i ozdobić liśćmi laurowymi. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
W moim przepisie nie ma żadnego tłuszczu, ale oczywiście można dodać do szpinaku łyżkę masła i posmarować gotową roladkę przed pieczeniem oliwą. Ja unikam tłuszczu i tego nie robię a i tak jest pyszne.
Smacznego

wtorek, 7 lutego 2012

Gęsta zupa krem z pomidorów

Na początek bardzo prosta zupa, niezwykle sycąca a jednocześnie dietetyczna.



Składniki:
Cebula;
Czosnek;
Pomidory 4 szt. lub pomidory w słoiku lub puszce;
Bazylia;
Przyprawy;
Migdały w płatkach;
Śmietana lub jogurt naturalny;
Wykonanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać pomidory, bazylię i przyprawy wedle gustu (u mnie: pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne), w czasie gotowania można dodawać wody w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę. Po ochłodzeniu całość zmiksować blenderem. Na patelni podprażyć migdały. Zmiksowaną zupę podgrzać, udekorować łyżką śmietany lub jogurtu, migdałami i bazylią. Zupę można podawać z grzankami.

Staram się ograniczać do minimum tłuszcze i cukry, dlatego cebuli i czosnku nie podsmażam na tłuszczu a do zupy nie dodaję cukru, pomimo tego też jest świetna. Jeżeli chodzi o przyprawy to zawsze dodaje wedle swojego gustu.

Smacznego.

Kulinarnie

Postanowiłam dzielić się z Wami moimi poczynaniami w kuchni. Lubię gotować, niektórzy mówią, że nawet mi się to udaje, więc postanowiłam spróbować.
Pierwszy przepis niebawem. Zapraszam.