wtorek, 7 lutego 2012

Gęsta zupa krem z pomidorów

Na początek bardzo prosta zupa, niezwykle sycąca a jednocześnie dietetyczna.



Składniki:
Cebula;
Czosnek;
Pomidory 4 szt. lub pomidory w słoiku lub puszce;
Bazylia;
Przyprawy;
Migdały w płatkach;
Śmietana lub jogurt naturalny;
Wykonanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać pomidory, bazylię i przyprawy wedle gustu (u mnie: pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne), w czasie gotowania można dodawać wody w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę. Po ochłodzeniu całość zmiksować blenderem. Na patelni podprażyć migdały. Zmiksowaną zupę podgrzać, udekorować łyżką śmietany lub jogurtu, migdałami i bazylią. Zupę można podawać z grzankami.

Staram się ograniczać do minimum tłuszcze i cukry, dlatego cebuli i czosnku nie podsmażam na tłuszczu a do zupy nie dodaję cukru, pomimo tego też jest świetna. Jeżeli chodzi o przyprawy to zawsze dodaje wedle swojego gustu.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda- dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER, na pewno odtworzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny smak! Dziękuję za przepis :).

    OdpowiedzUsuń